Bacówki w Małopolsce i Produkty Górskie
Na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego przeprowadzono inwentaryzację bacówek w Tatrach, Pieninach, Gorcach
i Beskidach dla programu ochrony krajobrazu i bioróżnorodności i rozwoju Produktu Górskiego. Mamy w Małopolsce ok. 90 bacówek, gdzie wypasa się ponad 60 tys. owiec - ponad 12 tys. ha. do wypasu. Z danych wynika, że na Terenie Małopolski blisko 50% użytków zielonych jest nieużytkowanych - częste odłogi, bądź zarastanie krzewami i lasem. Ten teren to ponad 300 tys. ha. dla przypomnienia w latach osiemdziesiątych XX w. wypasano kilkaset tys. owiec. Utracone piękno krajobrazu, łąk i hal jest trudne do przywrócenia, dlatego tak ważną sprawą po upadku małych gospodarst górskich (które należałoby poorzez odpowiednie wsparcie odbudować) jest prowadzenie wypasów. Coraz więcej mleka dociera na Podhale z innych terenów i zagrożone są wytwarzane z górskiego krowiego i owczego mleka produkty górskie wysokiej jakości i walorach zdrowotnych. Dlatego wprowadzany jest znak informacyjno - promocyjny w postaci rozety karpackiej "PRODUKT GORSKI". Zapraszamy na Szlak Oscypkowy, gdzie są Bacowie i "pucą" , wyrabiają prawdziwe Oscypki i mają specialne opakowania identyfikacyjne, a także do kupowania produktów górskich z oznakowaniem zgłoszonym w Urzędzie Patentowym. Na dzień dzisiejszy ok. 20 producentów serow górskich, soków, miodów, wędlin, ziół i innych produktów posiada ten znak jakości. Wdrażana jest promocyjnie Połka Karpacka, na której są te prodykty.
Towrzystwo Produktu Górskiego prowadzi rejestr i certyfikacje.
Producenci mogą starać się o przyznanie znaku bezpłatnie, oczywiście muszą być spełnione wymogi weterynaryjne, sanitarne i wykonane badanie przez naszą wybraną firmę. Zapraszamy również do zrzeszania się w Naszym Towarzystwie, tak by można wspólnie wykorzystać dostępne środki unijne ,rządowe i samorządowe.
powrót