SMAKI KARPAT

MAŁOPOLSKIE - PODKARPACKIE - ŚLĄSKIE

Nabór - rozwój inkubatorów

Ogłoszony jest nabór wniosków na rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych przez Podhalańską Lokalną Grupę Działania. Wnioski o przyznanie pomocy  można składać od 30.06 do 13.07.2017 r. 
Szczegóły na stronie: www.podhalanska.pl


Małopolska dba o krajobraz górski

W dniu dzisiejszym tj. 20.06.2017r. Zarząd Województwa podjął uchwałę o wdrażaniu programu pn. "Utrzymanie różnorodności biologicznej łąk i pastwisk górskich poprzez prowadzenie gospodarki pasterskiej" tzw. Full Wypas.


II Dni Produktu Górskiego


Zapraszamy na kursy


Artykuł - Twoje Tatry zima 2016/2017


Ruszają nabory wniosków

Lokalna Grupa Działania Spisz-Podhale ogłasza nabór wniosków o przyznanie pomocy na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej w rolnictwie i turystyce. Składanie wniosków rozpoczyna się od dnia 9.01.2017 r. do dnia  23.01.2017 r.
Biuro LGD Nowy Targ ul.Bulwarowa 9
Tel.18 334 11 44 lub 664 758 092 
e-mail lgd.spisz@gmail.com.
Zachęcamy do zapoznania się z możliwościami wsparcia .


Opłatek gazdowski u Fatimskiej Pani

Opłatek gazdowski u Fatimskiej Pani i pokłon Świętemu z Karpat Janowi Pawłowi II.
Na scynście, na zdrowie na tyn Nowy Rok coby się Wom darzyło i godnie zyło!


Zaproszenie na Opłatek Gazdowski

Zapraszamy serdecznie na "Opłatek Gazdowski" Członków Towarzystwa Produktu Górskiego i Szlaku Oscypkowego w Święto Trzech Króli tj. 6 stycznia 2017 r. o godz. 16.00 które odbędzie się w sali obok Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach.
 
 
 


Życzenia świąteczne

OSTOMIŁYM  NASYM RODZINOM !
Wszystkim bacom, gazdom, producentom Produktów Górskich, którzy dbają o uszanowanie piękna rodnej ziemi swoją służebną pracą  oraz miłym Gościom - niech Boża Dziecina błogosławi zdrowiem i pokojem w każdym dniu Nowego 2017 Roku -  Szczęść Boże Polsce !
 
                                                                                Zarząd Towarzystwa Produktu Górskiego
 


APEL Nadzwyczajnego Zjazdu Związku Podhalan

APEL Nadzwyczajnego Zjazdu Związku Podhalan do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi– Ludźmierz 28.11.2016 r. o uznanie pasterstwa jako formy sezonowego, wspólnotowego wypasu owiec i nadanie Gospodarstwu Pasterskiemu statusu podmiotu beneficjenta pomocy PROW  lub innej w ramach programu odbudowy owczarstwa z możliwością uzyskania numeru sezonowej siedziby stada wspólnotowego


ZAPROSZENIE - INFORMACJA

 Zapraszamy producentów i sympatyków Górskich Produktów regionalnych do uczestnictwa w Towarzystwie Produktu Górskiego.

 


SMAKI JESIENI – MOSKOL, KWAŚNICA …

W 1914 r.  Walery Staszel - badacz regionu, etnograf pisał ,że: „ Nadzwyczaj uboga jest spiżarnia góralki na naszym Podhalu”. Niezwykle trudne warunki klimatyczne oraz skalna ziemia nie dawała bogatych plonów. Pożywienie góralskiej rodziny było w tamtych czasach skromne, jednostajne. Dziś w oparciu o dawniej używane podstawowe produkty spożywcze takie jak: kapusta, ziemniaki (grule lub rzepa) czy baranina rozwinęła się regionalna kuchnia góralska.


Dni Produktu Górskiego, listy gratulacyjne

 W dniu 23 października o godzinie 11.00 w Ludźmierzu odbyła się Msza Święta dziękczynna za dobry sezon wypasowy. Obchodziliśmy także w tym dniu  Dzień Produktu Górskiego. 


Jagnięcina i baranina – skuteczne lekarstwo

Mięso owcze: baranina, a szczególnie jagnięcina – jest bardzo skuteczne w profilaktyce raka bowiem w jego skład wchodzi substancja o silnych właściwościach antyrakowych. 


ZJAZDY KARPACKIE – Powrót do tożsamości

Idea zjazdów Karpackich narodziła się po przejściu w 2013 roku łukiem Karpat, Redyku Karpackiego. To wydarzenie otworzyło nam szersze i głębsze spojrzenie na góry, kulturę, historię, ale i dzień dzisiejszy łańcucha górskiego, jakimi są Karpaty.


INFORMACJA O NABORACH DOTYCZĄCA POMOCY DLA ROLNIKÓW

 

 Podajemy linki do stron internetowych, zawierające aktualne nabory wniosków, których obsługą zajmuje się Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz oddelegowana przez ARiMR Agencja Rynku Rolnego: 


Nowe przepisy

Rolnicy będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną przez siebie z własnych produktów, jej sprzedaż o wartości do 20 tys. zł rocznie będzie nieopodatkowana, a nadzór nad produkcją będzie miała Inspekcja Weterynaryjna - zakłada projekt ustawy, którym we wtorek zajmie się rząd.


II Zjazd Karpacki - Msza Święta - Kazanie

II Zjazd Karpacki „Karpaty – Góry Kultury”

Msza święta w dniu 28 sierpnia 2016 roku, na dziedzińcu Zamku w Sanoku

Witam serdecznie wszystkich obecnych na II Zjeździe Karpackim „Karpaty – Góry Kultury” w 80. rocznicę Zjazdu Górskiego w Sanoku


ZAWOŁANIE KARPACKIE

Sanok dn.28.08.2016r.

ZAWOŁANIE KARPACKIE

My, ludzie Karpat, zebrani na II Zjeździe w Sanoku, pomni tradycji naszych Ojców i dziedzictwa ciągle żywej kultury wołoskiej – pasterskiej – godnie pokazanej na I Zjeździe w Ludźmierzu w 2015 roku,

 

 


Zapraszamy na II Zjazd Karpacki do Sanoka !


List z Karpat - Lipiec 2016 r.

Tuż przed II Wojną Światową ukazał się piękny album fotograficzny Rafała Malczewskiego, opisujący polskie góry od Olzy po Czeremosz. Warto, by wybierając się na wędrówki górskie wrócić choć na chwilę do tej publikacji. Ja rozpocznę swoją wędrówkę po poszczególnych pasmach Karpatach, opisując różne spojrzenia i doświadczenia z codziennego życia gór.


II Zjazd Karpacki odbędzie się w Sanoku


BACOWSKI ZBOR - Turbacz 2016

 
 


Bacówki w Małopolsce i Produkty Górskie


Spotkanie Baców na Turbaczu


Projekt Gościnna Małopolska

Towarzystwo Produktu Górskiego aktualnie realizuje projekt Gościnna Małopolska – jako Dni Produktu Górskiego.